HARÝÇTEN GAZEL: SAVAÞ TAMTAMLARI ÇALARKEN, TÜRKÝYE NASIL GÖRÜNÜYOR?

22 Þubat 2022 18:05 / 410 kez okundu!

 

 

"Türkiye; Ýsrail, Mýsýr, Yunanistan, BAE ve ABD'nin iþbirliðine raðmen D.Akdeniz'de yeni bir dünyanýn kapýsýný araladý. Türkiye, D.Akdeniz ve ötesindeki konumunu saðlamlaþtýrýrken belirtmek gerekiyor ki; sýnýrlarýnýn ötesinde ciddi yükseliþte..." Buyrun analizin tamamý dostlar... 👇

 

****

 

HARÝÇTEN GAZEL: SAVAÞ TAMTAMLARI ÇALARKEN, TÜRKÝYE NASIL GÖRÜNÜYOR?

 

The National News’de yayýmlanan analizi hazýrladým dostlar. Yurtdýþýnda yeni dengeler ýþýðýnda Türkiye nasýl görünüyor bir örnek daha...

 

"Türkiye; Ýsrail, Mýsýr, Yunanistan, BAE ve ABD'nin iþbirliðine raðmen D.Akdeniz'de yeni bir dünyanýn kapýsýný araladý.

Türkiye, D.Akdeniz ve ötesindeki konumunu saðlamlaþtýrýrken belirtmek gerekiyor ki; sýnýrlarýnýn ötesinde ciddi yükseliþte..."

 

Buyrun analizin tamamý dostlar... 👇

 

"Ekonomik ve pandemi ile ilgili zorluklarla karþý karþýya kalan Ankara, yine de sýnýrlarýnýn ötesinde yükseliþine devam ediyor.

 

Ýsrail Cumhurbaþkaný Isaac Herzog, önümüzdeki ay Türkiye’ye on iki yýl aradan sonra ziyaret yapacak olan ilk Ýsrail Cumhurbaþkaný olmadan önce, Ýsrail’in bu müttefiklerine devam eden taahhütlerine dair güvence vermek için Lefkoþa ve Atina’ya da gitmeyi planlýyor.

 

Bu görüþmelerin sýrasý aslýnda çok þey anlatýyor: Gündemde son sýrada yer alan Türkiye açýkça manþet olurken, Kýbrýs ve Yunanistan açýlýþ ziyareti olarak görünüyor.

 

Ýsrail’in bu diplomatik inceliði aslýnda Türkiye’nin son iki yýlda Doðu Akdeniz’deki konumunu ne kadar güçlendirdiðinin altýný çiziyor.

 

2019’un sonlarýnda AB , Kýbrýs Cumhuriyeti’nin talep ettiði ancak Türkiye’nin Kuzey Kýbrýs Türk Cumhuriyeti’ne (KKTC) ait olduðunu iddia ettiði sularda keþif amaçlý sondaj yaptýðý için Türkiye’ye yaptýrýmlar getirdi.

 

Birkaç hafta sonra Ankara, Trablus ile Yunanistan’ýn Girit adasýný görmezden gelen ve yaygýn eleþtirilere yol açan bir deniz sýnýrlarý anlaþmasý imzaladý. Ertesi yaz, Fransýz ve Türk gemilerinin Libya kýyýlarýnda gergin bir þekilde karþý karþýya gelmesinden sonra Fransa, Ankara’nýn saldýrýlarýný protesto etmek için NATO devriyelerini askýya aldý. Ardýndan Türkiye ve Yunanistan, Türkiye kýyýlarýnýn birkaç kilometre açýðýndaki küçücük bir Yunan adasý yüzünden çýkan anlaþmazlýk nedeniyle savaþýn eþiðine geldi.

 

Dünya Eylül 2020’de ise, Avrupa’ya büyük bir boru hattý inþa etmeyi amaçlayan Doðu Akdeniz Gaz Forumu’nun resmi oluþumunu gördü. Ýsrail, Mýsýr, Yunanistan, Ýtalya, Kýbrýs ve Ürdün’ün üye olduðu yeni ittifak, yaygýn olarak Türkiye’ye karþý bir muhalefet olarak görülüyordu. BAE ve ABD de kýsa süre sonra bu ittifaka gözlemci devletler olarak katýldý.

 

Yine o Eylül ayýnda ABD, Kýbrýs’a yönelik uzun süredir devam eden silah ambargosunu kaldýrarak Türk rakibine askeri sevkiyat yapýlmasýný saðladý. Türkiye’nin Rusya’dan S-400 füze savunmasý satýn almasýnýn ardýndan ABD, Türkiye’yi F-35 programýndan çýkarmýþtý ve birçok gözlemci Türkiye’nin NATO’dan çýkarýlmasý çaðrýsýnda bulundu. 2020’nin sonunda, eski ABD baþkaný Donald Trump , S-400 alýmý için Türkiye’ye yaptýrým uyguladýðýnda Ankara’nýn izolasyonu tamamlanmýþ görünüyordu.

 

Fakat bütün bunlara raðmen Ankara yeni bir dünyanýn kapýlarýný aradý. Doðu Akdeniz gaz rezervleri yarýþý ve pandemi kaynaklý talep düþüþü Avrupa’yý beklenmedik bir pazar haline getirdiði için neredeyse baþlamadan sona erdi. Ve son olarak Washington geçen ay EastMed Pipeline’dan ayrýldýðýný açýkladý.

 

Ayrýca Türkiye, Karadeniz’de önümüzdeki yýl devreye girmesi beklenen büyük bir gaz keþfi ile bölgesel enerji duruþunu güçlendirdi. Yakýn zamanlarda da, hükümet yanlýsý kuruluþlar baþka bir büyük Karadeniz keþfinin kapýda olabileceðini bildirdi.

 

Ankara ve Atina birbirlerini suçlamaya atmaya devam ediyor, ancak ikisi de geçtiðimiz yýl bir dizi anlaþmazlýðý çözmek için ve bu Pazartesi de dahil olmak üzere üst düzey müzakereler için düzenli olarak bir araya geldi.

 

Türkiye, Kuzey Kýbrýs’ta bir insansýz hava aracý üssü kurdu ve Kuzey Kýbrýs’ta Ankara dostu bir cumhurbaþkanýnýn seçilmesine yardýmcý oldu. Ve KKTC seçmenleri, uzun süredir savunduklarý iki bölgeli federasyon yerine Türkiye’nin iki devletli planýný tercih ettiðinden, iki devletli teklif artýk resmi müzakerelerin bir parçasý haline geldi.

 

Belki de en önemlisi, son aylarda Türkiye; Mýsýr, Suudi Arabistan, BAE ve Ýsrail ile baðlarýný eþzamanlý olarak geliþtirebildi. Geçen hafta BAE, Türkiye ile çoðunluðu savunma ve ticaret alanlarýnda olan bir düzineden fazla iþbirliði anlaþmasý imzalarken, Türkiye Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan’ý da büyük bir hayranlýkla karþýladý.

 

Bu yakýnlaþma Libya’da þimdiden meyvelerini veriyor. Türkiye Büyükelçisi Kenan Yýlmaz geçen ay ülkenin doðusunda Meclis Baþkaný Aguila Saleh’i ziyaret ederken, BAE yeni bir büyükelçi atadý ve Trablus’taki büyükelçiliðini yeniden açtý.

 

Ayrýca ABD, Libya’da NATO üyesi Türkiye’nin devam eden askeri varlýðýný, Wagner Grubu biçiminde orada yer alan Rusya’ya tercih ediyor.

 

ABD ve NATO, Türkiye’nin Doðu Akdeniz ve Karadeniz’de ve Ukrayna’nýn müttefiki olarak daha büyük bir rolü olmasýnýn Rusya’yý kontrol altýna almaya yardýmcý olabileceðini anladýðýndan, Ukrayna krizi bile Türkiye’nin bölgesel profilini güçlendirmeye yardýmcý oldu. 

 

Türkiye þu anda Riyad ile Cumhurbaþkanýnýn Suudi Arabistan’ý ziyareti hakkýnda görüþüyor, Erdoðan’ýn baþ danýþmaný Ýbrahim Kalýn, Ýsrail Cumhurbaþaný Herzog’un Türkiye gezisinin  9-10 Mart’ta olmasýnýn beklendiðini açýkladý.

 

Zirve, Ýsrail askerlerinin Gazze ablukasýný kýrmayý amaçlayan bir Türk insani yardým gemisine binip 10 Türk vatandaþýný öldürmesiyle sonuçlanan 2010 Mavi Marmara olayýndan bu yana en üst düzey ikili görüþme olacaðý için çok önemli. Hatta bazý analistler, Türkiye’nin EastMed Boru Hattý planýna bir alternatif sunabileceðini ve Ýsrail gazýnýn Avrupa’ya taþýnmasýna yardýmcý olabileceðini öne sürdüler.

 

Yaygýn enflasyon ve pandemi süreci Türkiye’yi kendi içinde hala rahatsýz ediyor. Ancak belirtmek gerekiyor ki; sýnýrlarýnýn ötesinde Ankara yükseliþte.

 

Üstüne üstlük, Ýsrail Cumhurbaþkaný Herzog Türkiye’den ayrýlýrken Türk yetkililer Antalya Diplomasi Forumu’nu açacak. 11-13 Mart zirvesi Yunanistan, Mýsýr, Ýsrail, Avrupa Konseyi, Malta, Irak ve belki de Ermenistan da dahil olmak üzere diðer bölgesel oyunculardan üst düzey heyetleri bekliyor .

 

Türkiye, Doðu Akdeniz ve ötesindeki yenilenen konumunu saðlamlaþtýrmaya hazýrlanýyor.  2020’nin sonlarýndan bu yana Ankara’nýn yaklaþým deðiþikliði ile baþardýðý þey çok etkileyici. "

 

Çeviri/Analiz: Adem KILIÇ

 ve pandemi ile ilgili zorluklarla karþý karþýya kalan Ankara, yine de sýnýrlarýnýn ötesinde

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.