ABD'nin Venezuela çıkmazı - Serdar Turgut

02 Şubat 2019 18:15  

 

ABD'nin Venezuela çıkmazı - Serdar Turgut

Bu diyeceğim Amerikan basınında haber olarak yer almadı. Birkaç ay önce henüzJohn Kelly Beyaz Saray Özel Kalem Müdürü'yken Beyaz Saray’da geniş katılımı bir ulusal güvenlik toplantısı yapılmaktayken odaya giren Başkan Trump aniden "Şu Venezuela da can sıkıcı olmaya başladı. Onu işgal ediversek ne olur" diye sormuştu. Aniden gelen bu soru Amerika’nın ulusal güvenlik camiasının yetkililerini şaşırtmıştı.

YASAL OLDUĞU BİLE ŞÜPHELİ

1970’li yıllarda ABD’nin, Latin Amerika ülkelerine müdahaleleri rutin hale getirdiği günlerde, özellikle Şili'de yaşananlardan sonra ABD’nin kendisine yönelik sıcak bir tehdit yokken başka ülkelere müdahale etmesinin yasal olmayacağı kararlaştırılmıştı.

Kelly’nin başkanlığındaki toplantıda Trump’ın söylediği odada bu yüzden şaşkınlık yaratmıştı. Dahası eğer gizli bir operasyon da yapılacaksa bunun bu kadar yaygın katılımlı bir toplantıda konuşulamayacağı da düşünülüyordu.

MAKUL AKIL GİTTİ

John Kelly bu olanların haber olarak sızmaması için elinden geleni yaptı ve Başkan’ı o günlerde bir müdahalenin doğru olmayacağına ikna da etti. Kelly global kamuoyunun bir müdahale durumunda ABD’ye karşı tavır alacağını düşünüyordu.

Amerikan yönetimi içinde belki de tek makul düşünebilen yönetici olan Kelly artık görevinden ayrıldı. Trump yerine kendisi gibi düşünen Mulveney’i atadı.

JOHN BOLTON DEVREDE

Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton o günü ve Başkan’ın arzusunu hiç unutmadı. Ve nitekim iki gün önce Venezuela’nın işgal edilmesi için bir planı oluşturdu ve Başkana verdi. Bu planda ilk aşamada Kolombiya’ya beş bin özel kuvvet askerinin gönderilmesi ve oradan Venezuela’nın işgalinin başlatılması amaçlanıyor.

 

BEYAZ SARAY'IN DAĞITTIĞI MESAJLI FOTO

Bu planın sunulduğu aynı gün Bolton yanına Hazine Bakanı Mnuchin’i de alarak Beyaz Saray'da bir fotoğraf çektirdi ve basına dağıttı.

Beyaz Saray’ın dağıttırdığı bu fotoğrafta ikilinin arkasında Venezuela’ya destek veren ülkelerin kırmızı gösterildiği dünya haritası görülüyor. Verilen mesaj netti; "Desteğinizi durdurun yoksa yaptırımlar gelir" mesajı veriliyordu.

YÖNETİMİN DAĞINIKLIĞI

Aslında Amerika Venezuela konusunda ne yapacağını bilmiyor kafası hayli karışık durumda, iç savaş ve darbe bir yandan kışkırtılıyor, işgal planları yapılıyor ve ayrıca hazine bakanlığı yaptırımlar üzerinde de çalışıyor.

Başkan Trump’ın "İşgal ediversek ne olur?" diyerek başlattığı şaşkınlık ve kamaşa Amerikan yönetimi içinde sürmekte.

Serdar Turgut/ haberturk.com 

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0