ABD’de Temiz Enerji Devrimi

05 Şubat 2009 22:18  

 

ABD’de Temiz Enerji Devrimi

Amerika Birleşik Devletleri’nde yenilenebilir ve organik enerji üretimine ilgi artıyor. Başkan Barack Obama’nın da destek verdiği bir dizi alternatif enerji projesinin onbinlerce kişiye iş imkanı yaratması bekleniyor.

Amerikalıların alternatif enerjilere ısındıkları henüz söylenemez. Ancak, mali ve ekonomik kriz ile yeni Başkanları Barack Obama sayesinde durumun değişeceği ve iklim politikasında da değişim rüzgârlarının eseceği tahmin ediliyor. Güneş ve rüzgâr enerjisi, organik dizel ve jeotermik enerji büyük ilgi toplamaya başladı bile. Çiftçi Ralph Dull, alternatif enerjinin öncülerinden.

Alman Kamu Radyosu DW’den Antje Sina, Ohio’daki çiftliğinde kurduğu örnek tesislerle ABD’yi yeni bir enerji çağına taşımaya çalışan enerjik çiftçiyi ziyaret etti. 

Ralph Dull’un tarlalarında değişim rüzgârları esiyor. 80 yaşındaki Dull, bir zamanların kömürcülük merkezi olan Ohio eyaletinin tam ortasındaki Brookville’ye tam altı rüzgâr türbini dikmiş.

Çiftçinin değişimi

Dull’un rüzgâr değirmenlerinden her biri saatte on kilovat temiz elektrik üretiyor. Kendini temiz enerjiye adamış olan bu modern çiftçi muhafazakâr Ohio’nun ‘yeşil öncüsü’ sayılıyor. Değişim fikri, aklına hastanede yatarken gelmiş.

‘Beş altı yıl önce dizimden ameliyat oldum’ diyen yaşlı çiftçi, ziyaretine gelen arkadaşının eline sıkıştırdığı rüzgâr enerjisi broşürünü can sıkıntısından okuduğunu ve anında bu enerji türüne tutulduğunu söylüyor.

Kömürün elektrik üretimindeki payının yüzde 80’i bulduğu Ohio eyaletinde yaşayan Dull, kendi çiftliğinde de temiz elektrik üretilebileceğini düşünmüş. Taburcu olduktan sonra kolları sıvamış ve altı ayda planlarını gerçekleştirmiş. Yerden 40 metre yükseklikte dönen dev pervaneler bin 200 hektar genişliğindeki çiftliğin enerji ihtiyacını yüzde 15 oranında karşılıyor.

Ralph Dull, türbinlerin temiz elektrik üretmekle kalmayıp diğer birçok yeniliğe de öncülük ettiğini söylüyor.

Dull, dedesinin ve babasının tasavvur bile edemeyecekleri şeyleri başarmış. Çiftliğin ofis odaları jeotermik enerjiyle ısınıyor. Tohumluk, buğday atıklarından kazanılan enerjiyle kurutuluyor.

Çiftçi Dull, yakında domuz ahırından çıkan atıkları da değerlendirecek. Hayvanların dışkısından organik gaz elde edilip ahırlar bununla ısıtılacak. Çiftliğindeki çoğu motorlu araç da yarı yarıya hidrojenle çalışıyor. Dull, bir arkadaşının yardımıyla temiz elektrik ve sudan hidrojen üreten bir cihaz da geliştirmiş.

Devlet 15 milyar Dolar ayırdı

Barack Obama, alternatif enerji türlerini teşvik için önümüzdeki yıllarda 15 milyar Dolar harcayacak. Çoğu Amerikalı henüz klasik enerji türlerinin alternatifleri hakkında pek az şey biliyor. Ama Dull gibi kendini geleceğin enerjilerine adamış öncülerin yoğun tanıtma kampanyası sayesinde bu durum kısa zamanda değişecek. Ohio üreticiler birliği başkanı Roger Wise ve komşusu Louis Stevens, Erie Gölü kıyısındaki Sandusky’de 25 rüzgâr türbinli enerji parkı kurarak beldeye hem elektrik getirecek hem de para kazandıracak.

Wise, kuracakları üretici kooperatifi ile bütün toprak sahiplerini, kârlı bir projeye ortak edeceklerini söylüyor.

Yenilenebilir enerji üretimini önümüzdeki üç yılda iki katına çıkaracağını söyleyen Başkan Obama, seçmenlerine, 2025 yılına kadar 80 binlik “yeşil istihdam” yaratma sözü verdi. Bu sözleri tebessümle dinleyen Ralph Dull, Amerika’yı daha iyi bir geleceğe götüren ve dönüşü olmayan bir yola girdiklerinden emin görünüyor. 

Sansürsüz.com
DW (Alman Radyosu) Türkçe Yayını


 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0