‘Gandi’ olmak kolay mı sanıyorsun Kemal Abi? - Aziz Üstel

03 Temmuz 2011 13:32  

 

‘Gandi’ olmak kolay mı sanıyorsun Kemal Abi? - Aziz Üstel

Zayıf, tel çerçeve gözlük, bıyık, seyrelmiş saçlar, çökmüş yanaklar, çıkık elmacık kemikleri, çakma Mahatma Gandi yapar sizi Kemal Bey, eğer onun düşüncelerini, öğütlerini dikkate almazsanız!

Mahatma Gandi, geçen yüz yılın en önemli devlet adamlarından biridir. En büyük özelliğiyse barıştan, sevgiden, uzlaşmadan, adaletten ve parlementer düzenden yana olmasıdır.

“Ben, bütün sorunların parlemento çatısı altında çözüleceğine inandım. Karşılıklı saygı, sevgi ve en önemlisi uzlaşı bu çatının altında vardır.” (Nehru’ya, ölüm orucu sırasında öğütleri. Gandhi-Dönemi ve Yaşamı-Natal/Transvaal)

“Anayasa bir milletin omurgasıdır; dimdik durmasını sağlar. Anayasa bir ulusun yüreğidir. Sağlamsa, ulusun dört bir köşesine adaletli biçimde kan pompalıyorsa, o millet büyür, gelişir. (a.g.e)

“Bizi yok edeceklerin başında ilkesiz siyaset gelir. Ülkenizde görmek istediğiniz değişikliğin aynası olun” (a.g.e)

“Söylediklerinize çok dikkat edin; düşüncelere dönüşür. Düşüncelerinize çok dikkat edin; duygularınıza dönüşür. Davranışlarınıza dikkat edin; değerlerinize dönüşür. Değerlerinize dikkat edin; kişiliğinize dönüşür. Siz kendi elinizle teslim etmedikçe, kimse öz saygınızı elinizden alamaz!” (Gandhi—Jacques Attali)

Çok hoşunuza gidiyordur eminim size “Gandi” denmesi. Ama bu adı benimseyecek, Gandi’nin kim olduğunu bilmeyenler size “Gandi Kemaaaal!” diye bağırınca gülerek el sallayacaksanız, bari onun yaşamını öğrenin.

Davranışın ana kuralı, karşılıklı hoşgörüdür. Çünkü hiçbir zaman, hepimiz aynı biçimde düşünmeyiz. Gerçeğin ne kadar çoğunu görebilir, ne kadar değişik açılardan inceleyebilirsek o kadar başarılı oluruz.

Kemal Bey, kendi hatalarınızı büyüten, başkalarınınkini de küçülten aynaya bakın sık sık. Tabi bir de, haksızlığa ve ilkesizliğe sapıp size inananları peşinize takacağınıza, adaletten yana olup bir başınıza kalın çok daha iyi...

Star

Son Güncelleme Tarihi: 03 Temmuz 2011 14:41

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0