4 yıllık 'Kürt Dili' bölümüne 21 öğrenci alındı

12 Ekim 2011 11:40  

 

4 yıllık 'Kürt Dili' bölümüne 21 öğrenci alındı

Mardin Artuklu Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi'nde açılan Kürt Dili ve Edebiyatı Bölümü'ne ÖSYM tarafından ek yerleştirme ile ilk kez 21 öğrenci yerleştirildi. Rektör Vekili Prof. Dr. Yıldırım, Türkiye'de ana dilde eğitimin önünün açıldığını söyledi.

MARDİN - Artuklu Üniversitesi Fen Fakültesi'nde Türkiye'de ilk kez açılan Kürt Dili ve Edebiyatı Bölümü'ne ÖSYM tarafından ek yerleştirme ile ilk olarak 21 öğrenci alındı. 8'i kız olan 21 öğrenci kayıtlarını yaptırmaya yarın başlayacak. Yaşayan Diller Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Kadri Yıldırım, açılan lisans düzeyindeki Kürt Dili ve Edebiyatı bölümü sayesinde anadilde eğitime giden yolun açıldığını ileri sürdü. Prof. Dr. Yıldırım şöyle dedi:

"Yıllardır, hatta yüzyıllardır bu kadar hor görülmüş, yok sayılmış, asimle edilmiş, inkar edilmiş bir dilin, yüksek lisanstan sonra lisansta da kendine yer bulması mutluluk verici bir olaydır. Tabi biz bunun geleceğini de bekliyoruz, umut ediyoruz. Sadece biz değil, bütün Kürt halkı böyle bir bekleyiş içerisindedir. Dillerini ilköğretim ve ortaöğretimde eğitim hakkının kendilerine verilmesidir."

'İLK VE ORTAÖĞRETİMDE DE OLSUN'
DHA'nın haberine göre; eğitim hakkı verildiği takdirde, Kürt sorunun çözümü noktasında çok daha umut verici bir aşama katedileceğini savunan Yıldırım, şöyle konuştu:

"Genel barışın da tamamlayıcı bir unsur parçası olacaktır. Tabi bunun önünde yasal ve anayasal engellerin olduğunu biliyoruz. Şu anda bu dili ilköğretim ve ortaöğretimde eğitim dili olarak kullanılması yasalara göre mümkün olmayabilir ama, halkın beklentileri bu engellerin kaldırılması yönündedir. Bunun için kan akıtmaktansa, huzursuzluk çıkartmaktansa, Türkleri ve Kürtleri birbirinde uzaklaştırmaktansa, bu halkın lehinde olmak üzere bu değişikliklerin yapılması bence en iyi ve yapılması gereken yol görünüyor.

'ANADİLDE EĞİTİM DÜNYANIN SONU DEĞİL'
Kamuoyu buna hazırlanmaya çalışılıyor, muhalefet buna hazırlanmaya çalışılıyor. Muhalefetle görüşmeler yapılıyor, buna razı edilmeye çalışılıyor. Bu konuda muhalefet dediğimizde DTP de var, MHP de var CHP de var. Sanırım geniş bir konsensüs sağlanırsa, kamuoyundan buna itiraz gelmeyecek. Çünkü bu dilin eğitimde kullanılması dünyanın sonu değil, Türkiye'nin parçalanması ve üniter yapısının bozulmasıyla hiç bir alakası yoktur. Bunun tersini söylemek için sanırım biraz art niyetli olmak lazım, veya çok siyasi hesap ve kitaplar içinde olmak gerekiyor.

'DERSLER KÜRTÇE VERİLECEK'
Kürt Dili ve Edebiyatı Bölümü'ne 21 öğrenci yerleştirildi. Puan olarak Türkçe sosyal puanı ile yerleşmişler. Bu öğrencilerimizin Cuma gününe kadar kayıtlarını yapmaları lazım. Yerleşen öğrencilerimizin çoğu bölümle ilgili ayrıntılı bilgileri olmadığı için bizden bilgi almak için telefonla ulaştılar. Kürtçe ilk defa lisans düzeyde 4 yıllık bir eğitim müstakil bölümde eğitilecek okutulacak. Bir İngiliz Dili ve Edebiyatı bölümünde dersler nasıl ki İngilizce veriliyorsa, bizler de bu bölümde eğitimlerimiz Kürtçe vereceğiz. Ancak aralarında Kürtçe hiç bilmeyen öğrenciler çıkarsa eğitimler karma bir dilde yapılacak. Nasıl bir profille karşılaşabileceğimiz daha tam olarak bilmiyoruz."

BÖLÜM DÜNYADA BİR İLK
Prof.Dr. Yıldırım, bölümün sadece Türkiye'de değil dünyada bir ilk olduğunu belirterek, şunları söyledi:

"Dünyanın hiçbir yerinde 4 yıllık lisans eğitimi veren bir eğitim kurumu yok. Hem Kürt halkı, hem de üniversite olarak, hem de enstitü olarak büyük bir sevinç içerisindeyiz. Tabii ki en başta Kürt dili olarak. Zira Kürt halkının beklediği ve haklı bir bekleyiş içerisinde girdiği lisans bölümüne 4 yıllık Kürt Dili ve Edebiyatı Bölümü'ne öğrenci alımına ilişkin kararımız kabul gördü ve onaylandı. YÖK tarafından bize bu çerçevede ek kontenjan verildi. Kürt Dili ve Edebiyatı olarak 4 yıllık lisans bölümü açılmadan önce, Yaşayan Diller Enstitüsü bünyesinde yüksek lisans düzeyinde eğitim veriyorduk. YÖK'ün daha önce enstitü adının Yaşayan Diller olarak verilmesi Kürt kamuoyunda soğuk karşılanmıştı. Biz de bu karara soğuk bakmıştık. Ama biz bu isme takılmadan içeriğini doldurmaya gayret ederek büyük bir mesafe aldık. Geçen yıl ve bu yıl aldığımız yüksek lisans öğrencileri bunun kanıtıdır. Bizim asıl hedefimiz 4 yıllık lisans bölümünün açılmasıydı. Bunu gerçekleştirmenin onur ve gururu içerisindeyiz."

ntvmsnbc.com

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0