3 ilçede aday faktörü: İki blok devrilecek mi?

30 Mart 2019 15:50  

 

3 ilçede aday faktörü: İki blok devrilecek mi?

Siyaset Bilimci Prof.Dr. Tanju Tosun, “İzmir’de rahatlıkla iki bloktan bir tanesinin alabileceğini düşündüğümüz 2-3 ilçede, aday faktörü dengeleri değiştirme potansiyeline sahip ve buralarda sürpriz yaşanabilir” dedi

E. ÇAĞLA GENİŞ-ÖZEL HABER

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin yürürlüğe girmesi sonrasında yapılacak ilk yerel seçimlerde İzmirliler, büyükşehir belediye başkanını, kendi ilçelerinin belediye başkanını, belediye meclisi üyelerini ve muhtarları seçmek için 31 Mart Pazar günü sandık başına gidecek. Yüksek Seçim Kurulu (YSK) verilerine göre, İzmir’de 3 milyon 250 bin 780 kayıtlı seçmen bulunuyor. 2014’te yapılan yerel seçimlerden bu yana, İzmir’deki seçmen sayısı 220 bin 318 arttı. İzmir’de bir önceki seçimde 10 bin 296 olan sandık sayısı 154 düşüşle 10 bin 142’ye geriledi. Bin 81 sandığın ve 364 bin 19 kayıtlı seçmenin bulunduğu Buca, en fazla seçmenin ve sandığın yer aldığı ilçe oldu. Buca’yı 360 bin 903 seçmenle Karabağlar ve 325 bin 344 seçmenle Bornova izliyor. 9 bin 62 seçmene sahip Karaburun, 10 bin 64 seçmenli Beydağ ve 21 bin 685 seçmeni bulunan Kınık ise en az seçmenin bulunduğu ilçeler. 


İZMİR’DE SÜRPRİZLER OLABİLİR!

Siyaset Bilimci Prof.Dr. Tanju Tosun, 31 Mart’ta yapılacak yerel seçimlere ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Politik kutuplaşma nedeniyle HDP seçmeninin Millet İttifakı’na yönelme olasılığı yüksek olduğunu söyleyen Tosun, muhafazakar Kürt seçmen oylarının Türkiye genelinde etkili olacağının altını çizdi. Merkezi iktidarı elinde tutan partilere oy veren seçmenin, partinin politikalarından rahatsız olduğu zaman başka bir partiye yönelmek yerine sandığa gitmediğini kaydeden Tosun, ekonomi alanında yaşanan olumsuz gidişatı örnek gösterdi. Seçmen tercihlerinde 2002’den bugüne yaşanan oynaklık ve parti oy elastikiyetleri veri alındığında; İzmir özelinde ilçeler düzeyinde bazı sürprizlerin yaşanabileceğini ifade eden Tosun, “İzmir’de rahatlıkla iki bloktan bir tanesinin alabileceğini düşündüğümüz 2-3 ilçede, aday faktörü dengeleri değiştirme potansiyeline sahip. Siyasi partilerin aday faktörü ve mevcut başkanın yerel iktidar performansındaki başarısızlık algısı seçmen üzerinde etkili olacak. İzmir’de gösterilen aday üzerinden iki üç tane ilçede sürpriz yaşanabilir” ifadelerini kullandı.

 

SANDIĞA GİTMEME EĞİLİMİ VAR

Daha önce CHP’ye oy verdiği halde son seçimlerde İYİ Parti’ye oy veren seçmenin kafasının karışık olduğuna işaret eden Tosun, “İzmir’de az bir oranda olsa da Türkiye genelinde olduğu gibi kararsız ve seçime katılmama eğiliminde olan seçmen faktörü var. Merkezi iktidarı elinde tutan partilere oy veren seçmen, bu partinin politikalarından rahatsız olduğu zaman başka bir partiye yönelmek yerine sandığa gitmiyor. İzmir’in metropol ilçelerinde son seçimde CHP’ye oy vermeyip İYİ Parti’ye oy veren seçmenin kafası karışık. Orta ve üst sosyo ekonomide ve CHP’den umduğunu bulamayan kitle, İYİ Parti’ye oy vermişti. Onda da umduğunu bulamayanlar için sandığa gitmeme eğilimleri var. AK Parti’ye oy veren seçmen de ekonomi alanında yaşanan olumsuz gelişmelerden dolayı sandığa gitmeyebilir” dedi. Tercihini belli etmeyen seçmen kitlesinin araştırma sonuçlarını yanıltıcı etkisi olduğuna vurgu yapan Tosun, “Buna utangaç muhafazakar seçmen etkisi diyoruz. Seçmen zaman zaman partisinden rahatsız ancak kime oy vereceğini de söyleme eğiliminde olmuyor. Dolayısıyla araştırma sonuçlarında yanılma yüksek olabiliyor. Son dakikada tercihini değiştiren seçmen faktörü de var. Bu özellikle AK Parti seçmeni için söz konusu” diye konuştu.


MUHAFAZAKAR KÜRT SEÇMEN KRİTİK!

HDP seçmeninin seçim sonuçlarına etkisine ilişkin konuşan Tosun, “Politik kutuplaşma nedeniyle HDP seçmeninin Millet İttifakı’na yönelme olasılığı yüksek görünüyor. Türkiye genelinde de böyle. Ama aynı zamanda azımsanmayacak bir muhafazakar Kürt seçmen kitlesi de var. Muhafazakar Kürt seçmenin takılacağı tavır hem Türkiye’nin diğer illerinde hem de İzmir örneğinde etkili olabilir” ifadelerini kullandı.


SÜRPRİZ YAŞANABİLİR

İzmir özelinde değerlendirmelerde bulunan Tosun, iki üç ilçede sürprizler yaşanabileceğinin altını çizerek, “Bazı ilçelerde geçmiş dönemlerde görev yapmış başkanların icraatlarından memnun olmama hali o ilçelerde yerel iktidarı değiştirebilir. İzmir’de rahatlıkla iki bloktan bir tanesinin alabileceğini düşündüğümüz 2-3 ilçede, aday faktörü dengeleri değiştirme potansiyeline sahip. Siyasi partilerin aday faktörü ve mevcut başkanın yerel iktidar performansındaki başarısızlık algısı seçmen üzerinde etkili olacak. İzmir’de gösterilen aday üzerinden iki üç tane ilçede sürpriz yaşanabilir. Seçim çok rekabetçi olduğu için tüm adayların vaatleri aslında yerel imkanlarla yapılamayacak ölçüde abartılı oldu. Türkiye ekonomisinin sıkıntıda olduğu bir dönemde bu kadar bol kaseden vaatlere seçmenin sandık başında ne ölçüde itibar edip etmeyeceğini hep birlikte göreceğiz” açıklamasında bulundu.

ilksesgazetesi.com

30.03.2019

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0