1 Nisan Þaka Olursa Bedeli de Aðýr Olur - Rýfat Sait

10 Ocak 2019 16:58  

 

1 Nisan Þaka Olursa Bedeli de Aðýr Olur - Rýfat Sait

Bir þey ima etmiyorum ama bu seçimler öncesi kendi öngörüm neticesinde bir takým ilginçlikler, anlayamadýðým hususlar olmadý deðil. Böyle bir þey doðru mu yoksa ben mi çok evhamlýyým bilemiyorum. Ben ve daha birkaç yazar sürekli bu seçimlerin hayati önemini anlattýk. Reis ve siyasiler de beni doðruladýlar. Buna raðmen çözemediðimiz ya da bize göre doðrusu farklý olan þeyler vardý. Belki de biz seçimin ardýndaki geliþmeleri iyi hesaplayamýyoruz. Nedenini burada tartýþmayacaðým. Bilmediðimiz ya da bizi aþan derin þeyler de olabilir. Fakat ne olursa olsun, Reis’e sonuna kadar inanýyor ve bildiði bir þey vardýr diye düþünüyorum. Ülkemi çok seviyorum ve seçim sonuçlarýnýn ülkeme ve milletime güzel þeyler getirmesini istiyorum. Müspet düþünerek inþallah her þey güzel olacak diyorum. Siyasi milat olarak gördüðüm bu seçimlerin ülkemiz geleceðine yeni ve güzel kapýlar açacaðýný bekliyorum. Reis akýllý ve tecrübeli bir siyasetçidir. Hey þeyden önce görevleri olan ve bunlarý da bilen önemli bir liderdir. Bazýlarý onu farklý yerlere ve ulaþýlmazlara taþýyabilir. Oysa ben týpký bir baba gibi sevdiðim bir büyüðüm olarak görüyorum. Ülkem için ne kadar önemli olduðunun da farkýndayým. Ama buna raðmen bazen de haddimi aþarak neden diye sorduðum þeyler olmuyor deðil. Týpký bu seçimler öncesi kendi kendime sorduðum sorular gibi. Dediðim gibi ya bilmediðimiz þeyler var. Ya Reis çok yalnýz ve yanlýþ bilgiler veriliyor. Ya da biz yanlýþ biliyoruz. Ama bundan sonra bize düþen görev bu seçimlerde sonuna kadar Reise destek vermektir. Onu da yapacaðýz.

 

Adaylar hayýrlý olsun

Öyle veya böyle adaylar hemen hemen belli oldu. Öncesinde konuþup yazabilirdik ancak bu aþamadan sonra eleþtirmek, doðru veya yanlýþ gibi bir yorumlar yapmak asla uygun olmaz. Bundan sonra artýk 31 Mart akþamý halkýn verdiði karar, doðru ve yanlýþý açýkça belirleyecektir. Þimdi nasýl yorum yapmak doðru deðilse siyasi partilerin “Doðru Aday” dediklerine 31 Mart akþamý halkýn: “Hayýr yanlýþ aday” olarak karar vermesi sonucunda tepki göstermeleri de doðru olmayacaktýr. Doðru aday sanýlan kiþinin halkýn nezdinde yanlýþ aday çýkmasý sadece o adayýn yanlýþlýðýný deðil, o adaya referans olup onun aday yapýlmasýnda lidere yanlýþ bilgi veren ve bu konuda ýsrarcý ve etkili olanlarýn da yanlýþlýðýný ortaya koyacaktýr. Hangi siyasi parti olursa olsun o kiþiler kaybedecektir.

 

Kabul edilebilir seçim kayýp oraný ve sýnýrlar

Seçim sonuçlarýnda birkaç ilçe veya küçük çaplý kayýplar tol öre edilebilir. Buradaki kabul edilebilir yanýlma payý en fazla %12-15 dolaylarýnda olacaktýr. Daha net bir ifadeyle Ankara, Ýstanbul ve Antalya gibi Büyük Þehirlerin kaybedilmemesi ve ayrýca partinin öngörüsü veya beklentisinin %12-15 altýna düþmemesi önemlidir. Hayýr, çok önemlidir, hatta elzemdir. Oranlar derken yerel seçimlerde iktidar partisinin belli bir yere kadar kaybý normal görünebilir. Buna iktidarda olmanýn yýpranma payý diyebilirsiniz. Siyasi partiler 31 Mart akþamý çýkacak sonucu, en son yerel ve genel seçim sonuçlarýna göre kýyaslayabilir. Örneðin son genel seçimlerde AK Partinin %7’lik düþüþü Reisin deðil partinin puan kaybetmesiydi. Buna raðmen Reis yine %52 ile hedefine ulaþmýþtý. Partinin puan kaybýný ise birçok kiþi yanlýþ adaylara baðlamýþtý. Þimdi AK Parti ve MHP ittifakýndan toplamda yine yaklaþýk %50 ve üzeri oy almasýný bekliyoruz. Böyle olursa normaldir. Ancak farklý diðer sonuçlarý ne düþünmek ne de konuþmak hoþ olmaz. Ýþte bahsettiðimiz önemli sýnýr veya maazallah     “1 Nisan þakasý “ da bu olur. Yani hepimizin beklentisi olan %50’nin maazallah  %40’larýn altýna düþmesidir. Bunu yazýyorum çünkü þimdi yazmak bir zarar vermez ama olabileceði endiþesi hepimizi çok iyi düþündürür ve aklýmýzý baþýmýza almamýza neden olur.

 

Siyasin yanlýþýn vebali

Evet, adaylar belirlendi, bu aþamadan sonra deðiþiklik olmaz ama çok küçük bir ihtimal de olsa Yüksek Seçim Kuruluna kesin aday listeleri verilmeden önce belki ince ayarlar yapýlabilir. Ancak bundan sonra esas yapýlmasý gereken þey doðru bir strateji uygulamaktýr. Doðru stratejilerden aþaðýda biraz bahsedeceðim. Ancak bu arada yukarýda anlattýðýmýz maazallah beklenti altýnda gelebilecek bir sonucu yani tabiri caizse “1 Nisan þakasýný” meydana getirenler, herkesi tenzih ediyorum ama bu konuda Reis’e yanlýþ bilgi verip grupçuluk, arkadaþçýlýk ve hatta çýkarcýlýk adýna bile bile yanýltanlar, bilmelidirler ki; bunun vebalini bu dünyada siyasi intiharla, ahirette ise kul hakký, ülke hakký, dava ve Ýslam hakký adýna asla ödeyemezler. Zira AK Parti teþkilatlarýnda varýný yoðunu verip çalýþanlar var, bu kardeþlerimizin beklentileri var, bu milletin hizmet beklentisi var, Ülkenin siyasi ve ekonomik denge ve istikrar beklentisi var, Bölge, komþu ve Ýslam ülkelerinin maddi ve manevi beklentileri var. Maazallah “1 Nisan þakasýna” sebebiyet verenler olursa bunun vebalini çok iyi düþünsünler. Mesela ben eðer varsa böyle insanlara asla hakkýmý helal etmeyeceðim.  Biz hep söyledik, yazdýk ve çizdik. Yazdýklarýmýz hep kayýtlýdýr. Söylediðimiz 3 þey vardý: Sadakat, liyakat ve bereket. Diðer yandan benim gördüðüm kadarýyla Abdurrahman Dilipak, Akit gazetesinde, Serdar Arseven Milat gazetesinde Cem Küçük ve Süleyman Özýþýk Türkiye gazetesinde uyarýcý ve öðüt verici yazýlar yazdýlar. Dün de Milletvekili arkadaþým sevgili Metin Külünk ilginç bir uyarý yaptý. Neyse artýk adaylar konusu kapandý. Adaylar belli oldular, hayýrlý olsun. Yukarýda da dediðimiz gibi artýk adaylarýn doðruluðuna millet karar verecek. Milletin verdiði karara saygý duyacaðýz. Hiçbir siyasi parti veya aday, sonuçlara kýlýf uydurmasýn ve bahane üretmesin. Kaybeden millete sakýn kýzmasýn, hatayý kendinde bulsun ve karara saygý duysun.

 

Kazanmak için doðru stratejiler

 

Meclis üyelerinin belirlenmesi:

Adaylar belli olduðuna göre artýk stratejileri ve yapmamýz gerekenleri konuþmamýz lazým. Þimdi sýrada meclis üyelerinin belirlenmesi var. Mahallelerin Demografik durumlarýna göre aday belirleme etkili olur. Her bir meclis üyesi çok önemli. Doðru adaylar seçilmesi lazým.

 

Küskünlerin kazanýlmasý:

Diðer partilerde olduðu gibi AK Partide de en önemli konu küskünlerdir. Eskiden de vardý ama bu kadar deðildi. Kimse itiraz etmesin, AK Parti içinde bana göre ciddi oranda küskünler var. Son seçimdeki 7 puanlýk kaybýn en büyük nedeni de bu küskünlerdir. Küskünlerin neden dargýn olduklarý bilinirse onlarla barýþmak ve kazanmak daha kolay olabilir. Peki, ama nedir onlar?

1-Teþkilat içinde yýllardýr koþturup duran ama sorunlarýna ve beklentilerine deva bulamayanlar. 2-Yine teþkilat içinde görev bekleyip alamayanlar 3-Teþkilat içinde bilerek veya bilmeyerek bir davranýþ, saygýsýzlýk ya da bir lafla küstürülenler 4-Ýlçe veya Belediye baþkan Aday adayý veya meclis üyesi aday adayý olup aday gösterilmeyenler 5-Haksýzlýða uðrayanlar 6-Muhatap alýnmayanlar 7-Bürokraside sýkýntý yaþayanlar 8-Feto olaylarýnda küçük te olsa maðduriyet yaþayanlar 9-Hükümetten beklentisi olup bunu bulamayanlar.

Bütün bunlar çözülebilir.  Þimdi bu küskünlerin çözümü yine AK Partinin bizatihi kendisindedir. Hem AK Parti buna muktedirdir. Ýstenirse makul olanlar çözülebilir. Bunun için samimi olmak, çözüm odaklý olmak, herkesi dinlemek, istiþare etmek, mütevazý olmak  gibi özellikler gerekiyor. Küskünleri kazanýn. Ama ne olur, klasik ahde vefa yemekleri düzenleyip formalite toplantýlar düzenlemeyin. Ýnanýn kimse yemiyor. Baþkan adaylarýmýz herkesi samimiyetle kucaklasýn. Belki baðýracaklar ve kýzacaklar. Olsun, sarýlýn, dinleyin, ellerini öpün, gerekirse özür dileyin. Bu saatten sonra hiçbir bahane yok. Samimi olun, mütevazý olun, ýsrarcý olun, iyi niyetli olun. Kimseyi kaybetme lüksümüz yok.

 

Denetim:

Baþkan adaylarýnýn hepsi istediðiniz gibi olmayabilir. Takip edip denetlemek önemlidir. Ayrýca denetlenmesi gereken baþka yerlerde var. AK Parti teþkilatlarý, bürokrasi ve tüm yöneticiler. Bütün bunlarýn milletle arasýndaki davranýþ ve iliþkileri takip edilmeli.

 

Seçim döneminde kamu :

Seçim döneminde gereksiz cezalar, kamudan kaynaklý sýkýntýlar, beklemeler olmamalý. Hastanelerde, okullarda, vergi dairelerinde, elektrik daðýtým firmalarýnda, SGK’da, Belediyelerde, trafik ve diðer polislerde, imamlarda, Telekom’da, Bankalarda v.s. halký üzecek yanlýþ þeyler ne þimdi ne daha sonra asla olmamalý. Zira her yanlýþ hükümeti, devleti ve dolaylý yönden AK Partiyi baðlar.

 

Aidiyet ve görevlendirilme:

Diðer taraftan herkese görev verin. Bu görev ille de resmi bir görev olmayabilir. Danýþma ve istiþare gruplarý kurun. Fahri baþkanlýklar oluþturun. Görevler ve sorumluluklar verin. Raporlar isteyin. Ama bunlarý laf olsun diye deðil gerçekten isteyin ve deðerlendirin. Herkesi kendinize baðlayacak bir aidiyet oluþturun. Herkes bir þekilde sorumluluk hissetsin. Ýþe yaradýðýný ve fayda getirdiðini bilsin ve hissetsin.

 

Halkýn beklentilerini karþýlayýn

Þunu asla unutmamak gerekir. Halk siyasetten bir þeyler bekler. Beklenileni vermeniz gerekir. Tabi müspet ve menfi çýkarlarý ayýrmak gerekiyor. Ýllegal ve haram olan þeylerle iþimiz yok. Ama Allah (CC) bile insanlardan kulluk beklerken (istese yapmayabilirdi ) ödül olarak Cenneti ve ceza olarak Cehennemi yarattý. Seçmenleriniz sizlerden bir þeyler bekleyecektir. Bu gayet normaldir. Onlar siz kazandýðýnýzda beklentilerinin olacaðýný bilirlerse destekleri de gelir. Halk ne ister? En çok iþ yani istihdam ister. Yaþanabilir bir ilçe ister. Eðer mevcut deðilse oturabileceði bir ev ister. Çocuklarý, öðrenci iseler burs ister. Adil olmanýzý ve çözüm odaklý olmanýzý ister. Bunlar için projeler üretin ve halka istediklerini verin. Verebileceðinizi de hissettirin. Oturduklarý yerde sorunlar varsa mutlaka çözün.

 

Ayný ailede olmak:

Her toplumdan, her mahalle ve semtten partiye kazandýrdýðýnýz birileri olsun. Hatta her aileden en az bir kiþi. Böylece oy vermese bile düþman olmaz. Ya da militanca hareket etmez. Aile ve Aidiyet duygusu oluþturun.

 

Projeler:

Bölgedeki kronik sorunlara çözüm getirecek projeler ve yatýrýmlar önemlidir. Her ilçe için orta ölçekli bir iki proje ama her mahalle için mutlaka küçük de olsa en az bir proje.

 

Diðer:

Baþka neler var? Aslýnda hep söylenen ve bilinen þeyler. Etkileyici ve ikna edici hitabet, sýkýlmadýk el býrakmamak, sandýk görevlilerini itina ile seçmek, sandýklara sahip çýkmak, sistemli çalýþmak, kimseleri kýrmamak, pozitif olmak, tebessüm ve güler yüz, çok çalýþmak ve inanmak. Ýnþallah olacak.

Rýfat SAÝT

balkangunlugu.com

07.01.2019

 

24.Dönem AK Parti Ýzmir milletvekili (http://www.akparti.org.tr/tbmm/ozgecmis/23653 )

Balkan Günlüðü Gazetesi Baþyazarý (www.balkangunlugu.com )

Ýzmir ATÝK Ýstiþare Konseyi Baþkaný (http://www.izmir.atikuemp.com/btkb.php?bl=2 )

BASAM (Balkan Stratejik Araþtýrmalar Merkezi) Baþkaný (http://www.basam.org.tr/ )

Mail: rifatsait@gmail.com

 

Son Güncelleme Tarihi: 10 Ocak 2019 18:47

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaþ
0